Recept

Recept

Bäst att haka på i receptfloden..inför våren..

Rabarberdricka..

4 liter rabarber i bitar 4 l kallvatten 60 g vinsyra blandas..

Låt stå svalt 1-2 dygn, sen sila och söta efter smak

1 1/2 kg strösocker tar jag , det är betydligt mindre än 4 kg som det står i mitt recept (som kommer från en äldre kvinna i Norrbotten.. )

Johanna Hellström // 23 april 2008 at 11:58

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kolbullen

Kolbullen lagades av skogsarbetarna själva. Rätten gav mycket energi, det behövdes med tanke på vinterkylan och det hårda arbetet.

Ingredienser:

  • 100 gr fläsk
  • 4-5 dl vatten
  • 3,5-4 dl mjöl

Fett fläsk skärs i tärningar. Dessa steks i en stekpanna på ganska svag värme, så att mycket flott bildas. Vatten och vetemjöl vispas ihop till en något tjockare smet än till pannkaka. Smeten slås i flottet i stekpannan. Extra flott kan tillsättas. ”Bullen” gräddas på ganska stark värme tills den är genomgräddad.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

oxfile´med getost och vinsås

 

för 10 pers.

ca 1 1/2 kg oxfile´

125g getost

1 1/2 msk färsk timjan

500g körsbärs tomater

smör till stekning

salt, svartpeppar

 

sås

2msk strösocker

4 msk balsamvinäger

3 dl rödvin

2 dl vatten

4 msk kalvfond

1 msk maizena

2 msk smör

 

skär köttet i 10 skivor. krydda med salt o svartpeppar

bryn köttet hastigt tills det fått färg,lägg på ett smort ugnsfast fat

mosa osten med timjan,lägg ovanpå köttet.lägg tomaterna runt om.

sätt ugnen på 225grader.sätt in köttet i mitten av ugnen tills

innertemp.är58-65 grader.

SÅS

smält sockret ill såsen i en panna.Tillsätt vinäger,vin, vatten o fond. koka

ihop ca 10 min . rör ner maizena utrört i lite vatten.

lycka till !

(receptet går bra att halvera)

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam